pondělí 23. října 2017

Dýně a něco o ní

Podzimní klasika dýně neboli tykev. Tato zelenina má v kuchyni široké využití a také je plná vitamínů. Tykev má několik druhů, z nichž nejoblíbenější je dýně máslová, špagetová a dýně hokkaido. Všechny se liší konzistencí i tvarem a lehce i chutí. Asi nejznámější je polévka, která se dá připravit v různých obměnách. Za zmínku stojí i dýňové noky, které se připravují obdobně jako ty klasické, akorát s tím rozdílem, že se do nich přidá dýňové pyré (což je uvařená a rozmixovaná dýně). Populární jsou také sladké dezerty, jako jsou například muffiny, koláče či chlebíčky. Dýně na sladký způsob si výborně rozumí se skořicí a ořechy.
Má i spoustu vitamínů a minerálních látek. Vhodná jsou určitě dýňová semínka, která by neměla chybět ve zdravém jídelníčku, obsahují totiž hlavně zinek, železo a nenasycené mastné kyseliny. Ze semínek se lisuje také olej, který je nejlepší používat až do finálních pokrmů. 

Dýni lze také zpracovat do kompotů, nebo ji jednoduše zavařit. 
Možností je opravdu spousta, takže si můžete vybrat.

↓ z dýně můžete vyzkoušet např. tyto dva recepty ↓


DÝŇOVÉ SUŠENKY
nebo
DÝŇOVOU OMÁČKU NA TĚSTOVINY


4 komentáře:

  1. My asi přemýšlíme stejně! Taky mám v plánu napsat podobný článek - jako koncept :) něco o té surovině a poté oblíbené recepty :) dýni hokaido miluju a ještě na mě jedna čeká ve sklepě tak se moc těším!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám ještě taky poslední dvě myslím, tak se chystám asi na polívku :) na tvůj článek už se těším :)

      Vymazat
  2. Já z dýně pila jenom dýňové latté, ostatní věci mi moc nejedou, ale na vyřezávání a dlabání je zbožňuju :D!

    www.thewaybya.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak latté jsem zase neměla já a na to vyřezávání taky moc nejsem :D :) ale ty sušenky nebo oáčku vyzkoušej, dýně sama o sobě nějak moc chuť nemá, záleží jak si to dochutíš... :)

      Vymazat