úterý 30. ledna 2018

Těstoviny na vašem talíři

**Těstoviny můžeme připravit na mnoho způsobů - přidat je do salátů, 
vytvořit z nich hlavní chod nebo třeba přílohu.**

**Těstoviny jsou potravinový produkt, který se vyrábí 
z nekynutého a chemicky nekypřeného těsta.**

**Pocházejí z Itálie.**

**Připravují se zejména z pšenice, pitné vody 
a přidaných látek k jejich obarvení či dochucení.**

**Těstoviny se doporučují vařit v osolené vodě.**

**Rozlišujeme těstoviny vaječné a bezvaječné.**

**Dále jsou těstoviny semolinové, špaldové, 
celozrnné pšeničné, ječné nebo třeba žitné.**

**V obchodech se zdravou výživou jsou k dostání 
například pohankové, kukuřičné, rýžové, 
těstoviny z bezlepkové mouky a jiné....**


Které máte nejraději vy?! 😉

PENNE (trubky, pera)
Jsou jedny z nejčastěji vařených těstovin. Díky rýhám a šikmým koncům se hodí nejlépe s kýrovým či smetanovým omáčkám s masem či zeleninou.

FARFALLE (motýlci)
Chutnají v omáčkách s menšími kousky masa nebo zeleniny.

SPAGHETTI (provázky)
Všemi oblíbené špagety se obvykle podávají s rajčatovou omáčkou, do které Češi s oblibou přidávají mleté maso. 

MACCHERONI (duté)
Makarony se podobají špagetám, jsou ale silnější a uvnitř duté. 
Servírujeme je např. ke šťavnatým masovým omáčkám.

LASAGNE (plátky)
Lisované těstoviny ve tvaru obdélníků. Výborné jsou špenátové nebo s mletým masem.

FUSILLI (vřetena)
Spirálovité těstoviny jsou vhodné k teplým a hutným omáčkám i do salátů.

ROTELLE (kolečka)
Vzhledem připomínají kola od vozidel. Jsou ideální do salátů a také na zapékání.

FETTUCCINE a TAGLIATELLE
Široké nudle patří zejména ke smetanovým a sýrovým omáčkám např. s houbami.
Fettuccine jsou širší (8-10 mm), tagliatelle mají v průměru 4 - 6 mm a jsou o něco kratší. Ještě užší jsou taglieriny, které mají 3 mm.

CANNELONI (roury)
Pocházejí ze střední Itálie.  Nejlépe chutnají zapečené - omáčka do nich pěkně nateče.

ORECCHIETTE (ouška)
Název si zapamatujete podle toho, že těstoviny připomínají skořápky ořechů. Vhodné jsou k rajčatovým omáčkám nebo k brokolici.


**MÝTY A PRAVDY O TĚSTOVINÁCH**
Tmavé těstoviny jsou zdravější:
Ano jsou. Na rozdíl od světlých těstovin se k jejich výrobě používají i plevy, které jsou bohaté na vlákninu, vitamíny a minerální látky.

Po těstovinách jsme šťastnější:
Je to tak. Obsahují sacharidy, které se nám uvolní do krve a vyvolávají pocity štěstí.

Těstoviny ,,al dente" → na skus jsou lepší než uvařené do měkka:
Není to tak úplně pravda. Záleží na každém z vás dle vlastní chuti. Na rozdíl od jiných potravin těstoviny neztrácejí vařením živiny.

Těstoviny pořádně sceďte, aby se voda z nich nedostala do omáčky:
Ve skutečnosti je tomu tak, že voda z těstovin dodá omáčce tu správnou chuť a mnohem jemnější konzistenci.

Těstoviny by se měly vařit v hrnci bez pokličky:
Na textuře či chuti těstovin při vaření s pokličkou či bez pokličky se nic nezmění. Pouze doba, než začne voda vřít se s pokličkou zkrátí o jednu či dvě minuty.

Během vaření těstovin musí být voda neustále ve varu:
Správně bychom však měli těstoviny nechat ve varu pouze dvě minuty a poté teplotu stáhnout.

Rozlomení špaget na polovinu urychlíme dobu jejich uvaření:
Jediná výhoda tohoto triku je v tom, že se nám špagety do hrnce lehce vejdou, ovšem na rychlost vaření to bohužel žádný vliv nemá. Doba vaření zavisí na průměru těstovin, nikoliv na jejich délce.

Po uvaření těstoviny propláchněte studenou vodou, aby se nelepily:
Nedoporučuje se. Propláchnutí těstovin ve studené vodě způsobí, že těstoviny ztratí přirozenou chuť a také svou jemnou strukturu.

Těstoviny zapříčiňují tloustnutí:
Těstoviny, rýže nebo třeba i oves jsou zatracovány kvůli tomu, že obsahují vysokou míru sacharidů, po kterých se tloustne. Podle výživových poradců to ale není tak úplně pravda. Co způsobuje tloustnutí je spíše to, čím si tyhle potraviny dochutíme. Naopak při rozumné konzumaci jsou těstoviny vysokým zdorjem živin, vlákniny a vitamínu. Z diety tudíž rozhodně těstoviny nevynechávejte.

10 komentářů:

  1. To je skvělý článek Miško! Moc se mi líbí rozepsané ty druhy těstovin a s čím se nejčastěji dělají :) A některé ty informace/mýty mě překvapily :) Já je třeba vždy proplachovala, aby se neslepily :D :D :D

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju Miši :)
      I mě některé překvapily, když jsem hledala, co ještě by se o nich dalo zjistit :) Také je vždy proplachuju :D

      Vymazat
  2. Super článek, hezký přehled :) Já mám těstoviny hrozně ráda, nejčastěji je dělám na pánvi - hezky na cibulce se sušenými rajčaty a dochutím provencálským kořením :)
    Petra z blogu www.mygoldenmind.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :) Také mám těstoviny moc ráda. Na pánvi s různými směsi jsou takové nejlepší rychlovky :) a děkuji za tip, s cibulkou a sušenými rajčaty vyzkouším :)

      Vymazat
  3. Já miluju mašličky(motýlky :D), vřetena a špagety! Nejvíc mi chutnají ti extra uzoučké. Lasagne taky miluju. Celkově mám ráda těstoviny, mohla bych je jíst pořád. Nejraději v kombinaci s masem, houbové, sýrové a nebo třeba carbonara :)

    TheWayByA

    OdpovědětVymazat
  4. Jé, děkuji, zjistila jsem zase nějaké věci, které jsem nevěděla! :) Já mám těstoviny moc ráda! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není zač :) kdo by neměl rád těstoviny?! :)

      Vymazat
  5. Moc pěkný článek, některé věci jem o těstovinách netušila. :)

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat