pondělí 16. prosince 2019

Domácí veka

Suroviny:
500 g hladká mouka
1/2 kostky droždí
20 g cukr krystal
3 lžíce oleje
špetka soli
250 ml mléka

Postup:
Nejdříve si uděláme kvásek - část vlažného mléka, cukr, droždí a špetka soli.
Do mísy si navážíme mouku, do ní přilijeme druhou část vlažného mléka, olej a nakonec kvásek. Vypracujeme těsto, které necháme kynout minimálně 20 minut na teplém místě. Poté z těsta vytvoříme tvar veky, dáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme cca 30 minut - ke konci pečení můžeme přikrýt alobalem.

Poznámka:
Můj první pokus o veku, vzhledově se to podobá spíše chlebu, ale konzistencí to má blíž k vece :D , Nicméně chuťově je dobrá :) Do silvestra ještě nějaký čas zbývá, tak se můžete těšit ještě na pár receptů na veku a snad se mi bude dařit čím dál líp, aby to odpovídalo jak vzhledově, tak i chutí a konzistencí :)

Zdroj:
www.toprecepty.cz 

2 komentáře:

  1. Domácí veku jsem už také zkoušela od babičky a moc mi chutnala :) na chlebíčky na Silvestra jak dělaná.

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat