úterý 10. října 2017

Podzimní žemlovka

Ahojky,

přeju vám krásné úterý. Máme tu zase další měsíc a s ním i další díl s receptem naší spolupráce
s Miškou z blogu = https://wantbefitm.blogspot.cz/ = tentokrát volba padla na dvě suroviny, kterými jsou SLUNEČNICOVÁ SEMÍNKA a JABLKA, protože ,jak řekla Míša, jablka prostě k podzimu patří :) Musím se vám přiznat, že tentokrát se mi nechtěl vymýšlet žádný složitý recept, ani jsem neměla moc času být v kuchyni a tvořit nějaké zázraky, takže vznikla tahle jednoduchá, ale přesto výborná žemlovka, kterou jsem neměla snad milion let :) Poměr surovin jsem tentokrát volila od oka, takže si udělejte žemlovku podle toho, kolik porcí chcete a podle velikosti vašeho pekáčku.

Suroviny:
libovolné pečivo (ja měla toustový chleba z Tesca PAN SOTTILE (viz Nákup č. 28)
vejce
rostlinné mléko
mletá skořice
jablka
slunečnicová semínka
pekanové oříšky
bílek
máslo na vymazání

Postup: 
Formu, hrnec, či pekáček si lehce vymažeme máslem a vysypeme najemno namletými slunečnicovými semínky. Poté si v misce rozškvedláme vejce s rostlinným mlékem, do něž namáčíme na menší kousíčky nakrájené libovolné pečivo. Pečivem poklademe celé dno, na to dáme nastrouhaná jablka (vodu z nich nevymačkáváme, ať nemáme žemlovku moc suchou), pekanové ořechy, trošku slunečnicových semínek, pořádně zasypeme skořicí a celý postup opakujeme tolikrát, až zaplníme pekáč po vrch. V troupě pečeme na 200 stupňů asi 20 minut, poté vytáhneme, nahoru dáme ušlehaný sníh z bílku a ještě vrátíme do trouby na dalších cca 10 minut. K žemlovce si můžeme dát čerstvé mléko, jogurt nebo třeba tvaroh, záleží na vás - dle chuti. Já jsem si ji osladila a zaroveň ozdobila datlovým sirupem a půlkou banánu.

Tentokrát pro vás má Míša recept na Pudinkový cheesecake se zkaramelizovanými jablky, určitě se mrkněte a vyzkoušejte ho.

5 komentářů:

  1. Týýjo, tak žemlovku jsem neměla hoodně dlouho! :D Super! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Však jsem si na ni taky vzpomněla po hodně letech... :)
      Ale musím říct, že jsem si pochutnala :)

      Vymazat
  2. Tak ta vypadá lahodně! A to hodně! Ten chlebík mám teď doma, jak grahamový tak vícezrnný a vypadá to, že asi budu muset vyzkoušet tuhle dobrotu. Je fakt, že na takové jídla musí příjít chuť. Jako malá jsem nemohla ani cítit.

    Asi dospívám :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak pak dej kdyžtak vědět, jak chutnala :) já jsem ji jako malá měla moc ráda, hlavně ve školce :)

      Vymazat
  3. Jo, tak to i my děláme moc rádi žemlovku a to třeba i ze starého pečiva, protože je nám líto ho často jen tak prostě vyhodit. Co je pak hrozně ale fajn na žemlovce je to, že máte další jídlo a nemáte doma už žádné staré pečivo a tak si to nové můžete pořídit třeba zase z nějaké dobré pekárny , to je moc fajn :)

    OdpovědětVymazat