středa 15. ledna 2020

Špaldovo-žitný kynutý chléb

Suroviny:
150 g hladká špaldová mouka
150 g žitná chlebová mouka
80 g jemných ovesných vloček
200 ml vlažné vody
150 ml horké vody
10g droždí (kostka)
1,5 lžičky soli
1 lžička třtinového cukru
2 lžíce octa
semínka dle chuti (lněné, slunečnicové..)

Postup:
Vločky zalijeme 150ml horké vody a necháme odpočinout. Mezitím si zaděláme kvásek - do vlažné vody dáme droždí a lžičku cukru a rozmícháme. Poprášíme lžičkou špaldové mouky a necháme vzejít kvásek (cca 15 minut). Mezitím si v míse smícháme mouky, sůl a semínka. Poté přidáme kvásek, spařené vločky a ocet. Pořádně vše promícháme. Těsto by mělo být mírně lepivé. Dámě do formy a necháme cca 60 minut kynout na teplém místě. Poté povrch postříkáme troškou vody (rukou) a dáme péct (horkovzduch 200 stupňů, cca 40 minut).

Zdroj:
https://wantbefitm.blogspot.com/














Hodnocení:
Míša má recept napsaný i s výpočtem maker, tak kdyby to někoho zajímalo, určitě mrkněte k ní na blog. Tentokrát jsem si recept nijak nepozměnila a suroviny dodržela tak, jak je má Míša napsané. Chleba mi chutnal a určitě jsem ho nedělala naposledy. I když jsem ho pekla poprvé, myslím, že se mi docela povedl. Takže dávám plný počet bodů :)

6 komentářů:

  1. Tento chlebik vypada skvele :) ja mam moc ráda špaldovo-žitny, ale jeste jsem nenasla 100 % recept, kteryc bych si zamilovala. a tento vypada chutne, zdrave a jednoduse :) musim zkusit. :) diky moc za tip ... :)
    https://veronikahajkova.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není za co, pak můžeš dát vědět, jak vám doma chutnal :)

      Vymazat
  2. Jsem moc ráda, že Ti chlebík chutnal! Já dlouho domácí pečivo nedělala, protože Dominik mi ho většinou zhanil, tak jsem to vzdala :D

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky je to u nás doma většinou se zápornou odezvou a já se tím živím sama :D ale babička s mamkou větsinou pochválí a tak se vždycky rozdělím s nima, mám radost že chutná i jim a manžela nepočítám :/ :D

      Vymazat
  3. Tak tento si ukládám, to bych mohla zvládnout i já :d

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je vážně jednoduchý, tak do toho... :) určitě se povede.

      Vymazat