úterý 5. ledna 2021

Špaldová vánočka

Suroviny:
320 g hladká špaldová mouka
10 g kokosového cukru
50 g xylitolu (nebo jiné sladidlo)
120 ml mléka
30 g másla (hera)
60 g tvarohu (odtučněný, vanička)
30 g droždí (kostka)
1 vejce
špetka soli


Postup:
Mléko ohřejeme a rozpustíme v něm droždí 
se špetkou soli a kokosovým cukrem. Necháme vzejít kvásek. Mouku smícháme 
s xylitolem a přidáme vejce, rozpuštěné máslo, tvaroh a kvásek. Vytvoříme těsto, které pořádně propracujeme. Necháme kynout minimálně 
hodinu na teplém místě. Po vykynutí rozdělíme těsto na šest dílů, ze kterých spleteme vánočku 
(mě to motání ze šesti moc nejde, což je znát 
na fotkách, ale pracuju na tom 😀😁). Vánočku dáme na plech vyložený pečícím papírem a ještě aspoň 30 minut necháme kynout. Poté potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme 8 minut na 210 stupňů (horkovzduch), pak přikryjeme alobalem 
a stupně snížíme 
na 150 a pečeme ještě 
cca 30 minut.

Zdroj:
Baru má super zdravé recepty a jestli ji ještě neznáte, určitě doporučuju mrknout k ní na instagramový účet, kde najdete spoustu inspirace. S jejím svolením sem přidávám recept na úžasnou vánočku, která je skvělá, měkoučká nejen první den a ve zdravější verzi.. Sama jsem jí moc šance nedávala. Každopádně recept zařazuju k mým favoritům.




4 komentáře:

  1. Mňam, tak třeba za rok. Z této mouky peču běžně.

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vánočka se u vás peče jen o Vánocích?! :)
      To já bych ji mohla často, takže kdykoliv dostanu chuť, tahle je jasná volba :)

      Vymazat
  2. Také jsem na tu vánočku u Barči koukala, ale nakonec zvítězila lenost a koupila jsem nám malou čerstvou vánočku v Kaufu :D :) Moc se Ti povedla Miško!

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za pochvalu Miši.
      No Barče se povedl recept... :)

      Vymazat