Suroviny:
250 g brambor
3 vejce
200 g másla
150 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
50 g krupicového cukru
sůl
250 g polohrubé mouky
1 kypřící prášek
80 g celého máku
moučkový cukr na posypání
máslo, hrubá mouka (nebo kokos) - na formu
Postup:
Bábovkovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou (nebo
kokosem). Uvařené a zchladlé brambory oloupeme a nastrouháme na jemném
struhadle. Změklé máslo
nakrájíme na kousky a ušleháme s moučkovým a vanilkovým cukrem do pěny.
Postupně zašleháme všechny žloutky a špetku soli. Z bílků a cukru
ušleháme sníh. Obě hmoty
spojíme, pak zapracujeme brambory. Smícháme mouku s práškem do pečiva a
lehce vmícháme do bramborového těsta. Nakonec promícháme s celým mákem. Vymazanou a vysypanou formu naplníme těstem a pozvolna pečeme na 160
stupňů asi 50 minut. Špejlí zjistíme, jestli je těsto propečené - když
se už nechytá, bábovku vytáhneme a necháme krátce zchladnout, pak ji
opatrně vyklopíme. Před podáváním ji pocukrujeme.
Zdroj:
Časopis - Vaříme krok za krokem (11/2014)
Žádné komentáře:
Okomentovat