500 g polohrubé mouky
490 ml mléka (polotučné)
2 dcl oleje
2 vejce
150 g krystalového cukru
150 g třtinového cukru
1 vanilkový cukr
2 lžíce medu
2 lžíce marmelády nebo povidel
1 lžička jedlé sody
2 lžičky mleté skořice
3 lžíce kakaa
špetka soli
1 kypřící prášek do perníku
Můžeme přidat:
1 lžička perníkového koření
vlašské ořechy (mleté), mandle...
Poleva:
2 hořké čokolády (na vaření)
trocha ztuženého tuku
mléko nebo smetana
kokos na posypání
Postup:
Vejce vymícháme se všemi cukry, přidáme med, skořici, sůl, marmeládu a pokud máme, tak perníkové koření. Dále pomalu nalijeme olej a mléko. V mouce rozmícháme kypřící prášek a přisypeme do těsta. Nakonec přidáme jedlou sodu a kakao. V libovolné části přidáme nasekané ořechy nebo mandle. Pořádně vymícháme, aby v těstě nebyly hrudky. Nalijeme na vymazaný a kokosem vysypaný plech. Pečeme na 180 stupňů 20 minut, poté troubu zeslabíme na 150 stupňů a pečeme dalších 10 minut. Perník je hotový, jakmile začne odbíhat od plechu a zapíchnutá špejle vyjde ven čistá. Čokoládová poleva na buchtě být nemusí, ale pokud ji chcete, tak si v hrnci rozpustíme kousek ztuženého tuku, přidáme nalámané čokolády a trochu mléka nebo smetany. Smetanu (či mléko) přiléváme dle potřeby - podle toho, jak moc chceme polevu hustou. Poté rozetřeme na vychladlý perník a posypeme kokosem. Dáme ztuhnout do lednice a můžeme podávat.
Žádné komentáře:
Okomentovat