úterý 15. prosince 2020

Kokosky

Suroviny:
100 g kokosu
3 lžíce medu (jiné sladidlo)
4 bílky
špetka soli

Postup:
Bílky se špetkou soli vyšleháme v tuhý sníh. Přidáme med nebo jiné sladidlo a pomalu vmícháváme kokos. Plech vyložíme pečícím papírem a pomocí lžičky děláme menší hromádky. Pečeme na 150 stupňů (horkovzduch), do té doby, než začnou červenat. 

Tip:
Potravinářské barvivo jsem rozpustila 
v troše vody a nasypala do něj trošku 
kokosu, kterým jsem ozdobila vrch kokosek.

Zdroj:
Miška z blogu WantBeFitM  💗




pondělí 14. prosince 2020

Žabí huby

Suroviny:
600 g hladké mouky
400 g hery
2 vejce
4 lžíce octa

Ořechová náplň:
150 g mletých vlašských ořechů
150 g moučkového cukru
2 bílky
trocha rum
-----------------------
moučkový cukr, vanilkový cukr - na obalení 

Postup:
Vypracujeme těsto a dáme na chvíli odpočinout. 
Pak vyválíme plát a vykrajujeme kolečka, 
které plníme ořechovou náplní, přehneme je napůl a stlačíme k sobě.
Pečeme na 200 stupňů (horkovzduch).
Po upečení obalujeme v cukru.






BeBe řezy

Suroviny:
500 ml mléka (plnotučné)
2 vanilkové pudinky
2 vanilkové cukry
------------------------
1 máslo (stříbrné)
8 lžic moučkového cukru
2 vejce
3-4 lžíce rumu
------------------------
2 balíčky BeBe sušenky (tmavé)
2 balíčky BeBe sušenky (světlé)
------------------------
kokos

Postup:
Z mléka, pudinků a moučkového cukru uvaříme klasicky pudink, dle návodu. Ještě do horkého vmícháme 2 vejce a necháme vychladnout. Poté do pudinku rozmixujeme máslo s cukrem a nakonec přidáme rum. Dávejte pozor, aby jste si krém rumem moc nerozředili. Krém musí mít hustější konzistenci, aby vám při spojování 
BeBe příliš netekl. Nachystáme si sušenky 
a slepujeme krémem. Střídáme tmavou, světlou, tmavou, světlou.... nakonec celý řez pomažeme ze všech stan krémem a obalíme (posypeme) v kokosu. 
Zabalíme do alobalu a necháme ztuhnout 
v lednici, nejlépe do druhého dne. 

Tip:
Kokos můžeme nahradit pomletými ořechy a řez obalit v nich, popř. nechat bez obalení.



Tip II.:
Řezy krájíme šikmo, aby nám vznikla krásná mozaika obou barev sušenek. ☝

Zdroj:
Recept mám od mamky, U nás je všemi oblíbený a vlastně neznám nikoho, komu by nechutnal. Tyto řezy určitě zná spousta z vás, ale i přesto je každý dělá svým způsobem. U nás se dělají takhle...

neděle 15. listopadu 2020

Jablečné muffiny

Suroviny:
280 g hladké mouky
80 g třtinového cukru
250 g jablka (na malé kostičky)
1 vanilkový pudinkový prášek
1/2 prášku do pečiva
1 lžička mleté skořice
250 ml vody
5 lžic řepkového oleje

Postup:
Nejdříve smícháme sypké suroviny, poté přilijeme vodu, olej a pořádně promícháme. Nakonec oloupeme jablka a nakrájíme
 je na drobné kousky, přidícáme do těsta.
Těsto pomocí lžičky plníme
do muffinových košíčků. Pečeme
na 200 stupňů (horkovzduch) cca 25 minut.

Zdroj:
https://wantbefitm.blogspot.com / původní recept ZDE
Míša má recept v článku o Vegan pikniku a recept i ona převzala, takže se můžete kouknou na článek, ve kterém má Míša tenhle recept a z něj se překliknout i na originální recept těchto muffinů od Dewwi.

Hodnocení:


sobota 14. listopadu 2020

Tvarožník

 Suroviny:
250 g polotučný tvaroh (1 vanička)
200 g zakysané smetany (1ks)
4 vejce
25 g  másla (rozpuštěného)
65 g hladké špaldové mouky
1/2 hrnku (malého) třtinového cukru

Postup:
Všechny suroviny smícháme dohromady. 
Těsto nalijeme na plech vyložený pečícím 
papírem nebo vymazaný tukem. 
Pečeme na 180 stupňů (horkovzduch) 30 minut 
a poté snížíme teplotu na 160 stupňů (horkovzduch) 
a pečeme ještě dalších 10 minut. 
Po vychladnutí posypeme moučkovým cukrem.

Poznámka:
Množství surovin je na plech 
o velikosti 20 x 25 cm


úterý 10. listopadu 2020

Podzimní špagety

Suroviny:
1 cibule
kokosový olej
1/2 dýně Hokaido
2 stroužky česneku
koření na špagety
červené fazole v plechovce s chilli
zeleninový vývar (DM Bio)
sůl
pepř
bazalka
špagety (celozrnné)

Postup:
Cibuli nakrájíme nadrobno a osmahneme na kokosovém oleji. Přidáme nasekaný česnek a dýni Hokaido nakrájenou na menší kostičky, posypeme kořením na špagety. Chvíli smažíme a poté přilijeme vývar (1/2 lžíce BIO DM zeleninový vývar a 200ml vody). Po změknutí dýně přidáme scezené fazole. Osolíme, opepříme a nakonec dáme bazalku. Hotovou směs smícháme s uvařenými špagety a můžeme podávat. 

Tip:
Před konzumací můžeme pokrm posypat ještě nastrouhaným sýrem.


Výzva s Míšou:  
Listopad 2020, slaná verze

Zadané suroviny
Hokaido dýně a fazole

Mrkněte TADY, co z těchto dvou surovin vymyslela Míša


neděle 25. října 2020

Kynuté koblihy

Suroviny:
500 g hladké mouky
50 g másla
3 žloutky
50 g moučkového cukru
1 kostka droždí
250 ml mléka
2 lžíce rumu
špetka soli
špetka citronové kůry

Postup:
Mléko ohřejeme a rozdrobíme do něj kostku droždí, přidáme špetku soli a necháme chvíli vzejít kvásek. Mouku navážíme do mísy, přidáme žloutky, cukr, rozpuštěné máslo, rum, citronovou kůru nastrouhanou nadrobno a nakonec přilijeme kvásek. Vypracujeme těsto, to necháme kynout cca 60 minut na teplém místě. Poté těsto vyválíme a vykrajujeme kolečka. Do každého kolečka uděláme uprostřed důlek a smažíme z obou stran na hluboké pánvi s větší vrstvou rozpáleného oleje. Pokládáme na papírové utěrky, aby trošku vsákly tuk a nakonec pocukrujeme moučkovým cukrem a plníme marmeládou, povidly nebo třeba nutelou. 

čtvrtek 15. října 2020

Jablečná bábovka

Suroviny:
320 g špaldová mouka
15 g čoko proteinu
40 g mandlí (plátky)
100 ml mléka
5 vajec
400 g jablek
10 g holandského kakaa
1/2 prášku do pečiva
Xylitol (sladidlo dle chuti)
 
Postup:
Rozšleháme vejce a přidáme ostatní suroviny. Nakonec nastrouháme nahrubo jablka a pořádně těsto promícháme. Pokud nemáte silikonovou formu (na bábovku) jako já, tak si obyčejnou formu vymažte tukem a vysypte kokosem. Těsto nalijeme do formy a pečeme na 200 stupňů cca 40 minut (hlídáme). 
 
Poznámka:
Po cca 10ti munutách pečení přikrývám bábovku alobalem.

Zdroj:  https://wantbefitm.blogspot.com / původní recept ZDE

Stejný recept, jiný vzhled... 😊 bábovku jsem udělala podle Míši, jen jsem zvolila víceméně dvojitou dávku, u některých surovin jinou gramáž, a protože jsme měli mramorovou bábovku minulý týden, rozhodla jsem se kakao zamíchat do celého těsta. Původní recept máte výše uvedený, tak můžete kouknout, jak vypadá výtvor u Míši na blogu.

Hodnocení:
Zdravá bábovka a ještě s jablky, to je můj šálek kávy 😊 jen my přijde, že u všech receptů se špaldovou moukou je výsledný zákusek (buchta, bábovka, moučník...) trosku tužší, což mě osobně nijak zvlášť nevadí, ale i tak by s tím mohl mít někdo trošku problém. Hodnotím čtyřmi hvězdami z pěti.


sobota 10. října 2020

Špaldové bochánky

Suroviny:
140 g celozrnné špaldové mouky
5 g stévie (sypké)
1 kypřící prášek
2 žloutky
20 g kokosového cukru
10 g holandského kakaa
3 bílky
špetka soli


Náplň (dle chuti):
Tvaroh, marmeláda, oříškové máslo....

Postup:
Nejdříve z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh. Poté v jiné míse ušleháme žloutky s cukrem, přidáme všechny sypké suroviny a nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků. Pomocí lžičky děláme na pečící papír menší bochánky. Pečeme na 160 stupňů 15 minut. Po vychladnutí bochánky rozkrojíme a naplníme (pomažeme) dle chuti.


Poznámka:
Původně jsem přemýšlela nad něčím, jako jsou jednoduché piškoty s trochou kakaa (inspirace dle TOHODLE receptu). No nakonec vznikly tyhle bochánky. Nevím, jak vy, ale když jsem byla malá měla jsem ráda piškoty slepované nutellou nebo marmeládou. Takže když mi v troubě, ty plánované piškoty naskočily trošku víc, než jsem chtěla - říkejme jim radši bochánky 😁😒 napadlo mě je takhle naplnit. Samotné bez náplně jsou docela suché, ale s kombinací tvarohu, marmelády a arašídového másla nemají chybu 😏

Výzva s Míšou: Říjen 2020, sladká verze

Zadané suroviny
Kokosový cukr a kakao

Mrkněte TADY, co z těchto dvou surovin vymyslela Míša



úterý 15. září 2020

Ovesné sušenky s oříšky

Suroviny:
1 a 1/4 hrnku ovesných vloček
1 hrnek hladké špaldové mouky
1/4 hrnku třtinového cukru
2 lžičky medu (tekoucí)
1 vejce
3/4 hrnk ořechů (lískové, vlašské)
1/4 hrnku chia semínek
110 g jablečné přesnídávky
1 prášek do pečiva
špetka soli
1 lžička skořice

Postup:
Ovesné vločky rozmixujeme na mouku a oříšky nasekáme či rozmixujeme na drobné kusy (ne úplně najemno). Vejce vyšleháme s cukrem, poté přidáme jablečnou přesnídávku, promícháme a nasypeme všechny ostatní suroviny.Rukama vytvoříme těsto, které necháme chvíli odpočinout a poté tvarujeme sušenky na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme na 180 stupňů (horkovzduch) cca 11 minut.


Zdroj:
https://wantbefitm.blogspot.com / původní recept ZDE


Hodnocení:
Tenhle recept si zaslouží plný počet bodů. Sušenky jsou výborné.